OFFICE OF THE CONTRACTOR-GENERAL

Any reply or subsequent reference to this

communicatiot:d‘ shouldl:fj ﬂdg“:s“‘}ol:gw::; PIOJ Building
:fcr.cnce quoted:- 16 Oxford Road
o. P.O. BOXx 540

TELEPHONE No.:876-929-8560/6466
FAX No.: 876-929-2476
E-mail: dhartisan(@ocg govm KINGSTON 5

JAMAICA, W.I.

URGENT AND CONFIDENTIAL

May 4, 2015

Ms. Paula Llewellyn, CD, QC

Ditector of Public Prosecutions

Office of the Director of Public Prosecutions
King Street

Kingston

Dear Ms. Llewellyn:

Re: Special Report of Investigation Conducted into the Circumstances Surrounding Allegations of
Nepotism, Conflicts of Interest, Irregularity and/or Impropriety in the Award of Government
Contracts at the Hanover Parish Council to Persons Affiliated with the then Mayor of the Hanover
Parish Council

Reference is made to the captioned matter and to your letter, which I am in receipt of, dated April 23, 2015.

Could you kindly advise whether our letter dated March 27, 2015 was received. Please further advise
whether due consideration was given to “..whether the aforestated circumstances amount to an atlempt lo pervert the
course of justice”, as was requested in the referenced letter.

I wish to formally ask you to review your opinion dated April 23, 2015 as is stated on pages 5 -7, beginning
with paragraph 14, “Public Sector Procurement Regulations, (2008),” (herein after referred to as the
Regulations), with specific reference to following section:

Circular No. 16 (Ministty of Finance and Planning) Increased Approval Threshold for
Public Sector Procurement. Dated May 14, 2012 (Extract)

“Procurement of Goods, Works and General Services

Contract Value Threshold Procurement Method Approval Requirements
Up to $500,000.00 Direct Contracting Head of Procuring Entity”
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Further, at pages 6 - 7, reference is made to Sections 36 and 40 of the Regulations and a discussion, stating
the following:

“Discussion

These regulations only apply where the contract amount is above the
approval threshold. In 2012, this threshold was five hundred thousand dollars
($500,000.00).

The bighest award that was made for a contract consequent on recommendations made by
Miss Haughton was for the amount of three hundred thousand dollars (§300,000.00).
In the circumstances therefore we are of the view that section 40 of the Regulations does not

apphy.”

The statement that “These regulations only apply where the contract amount is above the approval threshold.” is not an
accurate statement.

Section 3 of the Regulations state as follows:

“These Regulations govern public sector procurement in Jamaica and
are applicable to all procurement of goods, works, services and all

other activities carried out by the Government of Jamaica.”

It is submitted, therefore, that there is no lower limit which is excluded from the Regulations, as has been
stated in your letter of Apnl 23, 2015.

Further, the very Regulations, at Section 7, stipulate that “Tender Proceedings for prospective government contracts
shall be conducted according to the procedures outlined in the Handbook.”

Section 8 (2) and (3) of the Regulations provides as follows:

“(2) The following procurement methods apply to procurement of general services, goods and
works-(a) open tendering (the default method);(b) selective tendering;(c) limited tendering
and(d) direct contracting or sole source.(3) Each method shall be utiliged in accordance
with the thresholds and established criteria through circulars by the Ministry responsible for
Finance and as prescribed in the Handbook.”

It is both stated and accepted, in the 2012 Procurement Handbook, that for contract values up to $500,000
the Direct Contracting methodology is the recommended procurement method. Same is an established
methodology, recommended for use within an established threshold and, therefore, one which falls within

the ambit of the Regulations, as stated above.

Neither Section 36 nor Section 40 make specific reference to any threshold or methodology, be it, inter alia,
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Direct Contracting, Limited Tendering, Select Tendering, Local Competitive Bidding, or Emergency
Contracting procurement methodologies.

In fact, Section 40 of the Regulations is not limited to any particular methodology but, instead, has overall
applicability to the principles and requirement of government contracting as detailed in the Handbook and
the Regulations. However, the view has been posited in your discussion section, that “The highest award that
was made for a contract consequent on recommendations made by Miss Haughton was for the amount of three hundred
thousand dollars (8300,000.00). In the circumsiances therefore we are of the view that section 40 of the Regulations does not

apph.”

I have been unable to locate any part of this Regulation that says it only applies to the Direct Contracting
Methodology, Limited Tendering, Select Tendering, Local Competitive Bidding, or Emergency Contracting
procutement methodologies and, moreso, in relation to the statement above, only to contract awards above

the $500,000 threshold.

The Ditect Contracting Methodology is a device to advise procuring entities and bidders of the
engagement objectives, that is, as to how contractors are engaged or how tenders are accepted. It 1s both
directory and mandatory. The Regulations do not stipulate a monetary threshold nor do they stipulate a
methodology for applicability and enforcement for which the Regulations become applicable.

I humbly submit that Sections 36 and 40 apply to any monetary sum to include the sum of Three Hundred
Thousand Dollars ($300,000.00) and more importantly to all public officers/officials irrespective of the
methodology utilized.

Also, I wish to bring to your attention Section 38 of the Regulations:

“In addition to standards of bebaviour otherwise lawfully prescribed, a public officer who is concerned with
any aspect of public sector procurement shall comply with the standards set out in the First Schedule”

The ethical standard mentioned herein refers to “..a public officer who is concerned with any aspect of the process of
public procurement....” and 1 submit that Direct Contracting is an aspect of the public sector procurement.

I reiterate my humble request and ask for a review of your findings accordingly.
Very respectfully yours,

ML

Dirk Harrison
Contractor General
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